Wellicht heeft u inmiddels uw eerste voorschotnota van Main Energie ontvangen en bent u geschrokken van de hoogte ervan.
Hoe wordt de voorschotnota berekend?
Als u een variabele prijs heeft is de manier van verrekenen als volgt:
Main Energie berekent het voorschot op basis van uw ingeschat verbruik over januari tegen het werkelijk gemiddelde EPEX- of LEBA-tarief van december, verhoogd met de gecontracteerde opslag. In februari wordt het werkelijk verbruik van januari tegen de werkelijke tarieven van die maand afgerekend. Hierop wordt het voorschot van januari in mindering gebracht. Ook wordt u dan belast met het nieuwe voorschot van februari, dat wordt gebaseerd op het ingeschatte verbruik van die maand en de werkelijke tarieven van januari. Zo gaat uw prijs mee met de bewegingen van de markt.
Als u vanwege het ontbreken van een slimme meter of de combinatie met uw zoninstallatie toegewezen bent op een vaste prijs, is de werkwijze niet anders dan u gewend bent. U ontvangt vaste voorschotnota’s en een eindafrekening, waarop deze in mindering worden gebracht. De som van het geschatte jaarverbruik x vaste prijs + energiebelasting + netwerkkosten wordt gedeeld door twaalf gelijke maandtermijnen.
Waarom is de voorschotnota zo hoog?
Naast de hogere energieprijzen, begint op 1 januari het nieuwe belastingjaar voor de energiebelasting. Als men op daadwerkelijk verbruik wordt afgerekend, zoals bij grootverbruik- en variabele contracten, dient men eerst de duurste schijf van de energiebelasting vol te maken. Ten opzichte van 2022 zijn de energiebelastingtarieven flink gestegen. Ook is de compensatie van de 1st schijf voor elektriciteit komen te vervallen. Download hier de verschillen tussen 2022 en 2023.
Bovendien worden de nieuwe netwerktarieven in het voorschot meegenomen, welke per 1 januari jl. gemiddeld met ruim 30% zijn verhoogd ten opzichte van 2022. Tot slot is de BTW op energie weer terug op het gebruikelijke tarief van 21%, hoewel u daar als ondernemer geen last van heeft.
Facturatie op werkelijk verbruik maakt het vooral bij gas, onvermijdelijk dat de energielasten in de wintermaanden hoger zijn dan in de zomerperiode.
Nog vragen?
Helaas worden we allemaal geconfronteerd met veel hogere energiekosten. Wij hopen echter dat deze toelichting de schrik een beetje weg neemt. Als u nog vragen heeft, stel ze gerust, bij voorkeur op info@energiecompleet.nl.