Het lijkt simpel. Je hebt subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie aangevraagd (SDE+) en je gaat energie terugleveren. En het onderliggende contract voor de teruglevering, dat maakt toch niet uit. Immers krijg ik toch een compensatie vanuit de overheid tot aan mijn aangevraagde SDE+ bedrag. Maar dit is toch niet helemaal zo.
Het bedrag wat ontvangen wordt is echter het verschil tussen het bedrag van de SDE+ beschikking en het jaarlijks achteraf vastgestelde correctiebedrag. Dit correctiebedrag is de gemiddelde prijs van de APX (variabele markt) van het jaar waarin de productie heeft plaatsgevonden. Dit betekend dat wanneer er dus geen professioneel onderhoud op de verkoop van de energie plaatsvindt, er een verlies op het rendement van de productie-unit kan ontstaan. Dus de prijs lang vast zetten, kan in een stijgende markt een enorm risico zijn voor het rendement van de investering.
Dus je zou zeggen, ik sluit een volledig variabel contract af en dan heb ik geen risico?! Maar die vlieger gaat helaas ook niet op. Bij een variabel contract, worden de prijzen maandelijks vast gesteld en afgerekend. Echter, wordt de correctieprijs niet gewogen naar uw productie, maar over het volledige jaar geprojecteerd. In het verleden heeft de APX vaak een “badkuip” model laten zien voor wat de prijzen betreft. Dus aan het begin en einde van het jaar hoger dan in de zomer. Dit heeft als nadeel dat je dus in de maanden van hoge productie een lage prijs krijgt. En laat dit voor zonne-energie nu net heel ongunstig zijn.
Maar wat dan? Geen variabel, geen lange vaste prijs… De oplossing kan liggen in de variant ertussenin . Door zogeheten klik contracten kan de prijs voor de teruglevering gedeeltelijk door het jaar vastgelegd worden voor de komende periode. Daarmee voorkom je dat een stijgende energieprijs je rendement negatief beïnvloed, alsmede de correctie op de seizoen prijsinvloeden van de variabele markt.
Door dit proces te managen voorkom je een lager dan geprognosticeerd rendement. Maar als je het goed doet, kan het rendement zelfs nog vergroot worden.