Bij grootverbruik denken veel mensen aan grote productiebedrijven, maar dat is een misverstand. Je wordt al als grootverbruiker gezien als je elektra-aansluiting groter is dan 3x80Amp of als je gasmeter groter is dan G25. De daadwerkelijk volumes zijn daarbij niet van belang.
Bedrijven met een grootverbruikaansluiting worden maandelijks geconfronteerd met facturen van meerdere partijen die allen te maken hebben met de afname van hun energie. Meestal zijn daarin de volgende partijen te benoemen:
- Energieleverancier – levering energie en het innen van energiebelasting en ODE (opslag duurzame energie).
- Netwerkbedrijf – gebruik landelijk en regionaal netwerk en het transport van de geleverde energie.
- Infrabedrijf – huur- en/of onderhoud van de transformatoren.
- Meetbedrijf – zorgt voor het uitlezen en ter beschikking stellen van de verbruiksgegevens.
Dat je zelf je energieleverancier kunt kiezen is bij de meeste mensen inmiddels wel bekend. En dat de regio waar je bent gevestigd bepaald welk netwerkbedrijf verantwoordelijk is voor de kabels en het transport tot aan je energiemeter, weten de meesten ook nog wel. Maar dat je een keuze hebt in het huren of kopen van een trafo en dat je zelf je meetbedrijf kunt kiezen, weten de meesten niet.
Dat laatste, de vrije keuze in je meetbedrijf, kan je bijvoorbeeld zo maar een structurele besparing opleveren tot wel 30%.
Per 1 februari 2020 gelden nieuwe wettelijke regels voor G2C gasaansluitingen.
Voor gasaansluitingen binnen het zogenaamde G2C-profiel gelden tot 1 februari a.s. nog afwijkende regels. Ondanks dat de metercapaciteit groter is dan 40m³ p/uur (G25), worden deze aansluitingen nu nog behandeld als kleinverbruik. Je wordt dus maandelijks belast met een voorschot en je krijgt periodiek een afrekening. Omdat de overheid steeds meer grip wil op individuele verbruiken en daarop haar besparingswetgeving afstemt, geldt vanaf 1 februari 2020 dat ook de G2C aansluitingen maandelijks op afstand moeten kunnen worden uitgelezen. Dat gebeurt nu nog jaarlijks handmatig, door eigen opname of door de meteropnemer. Vanaf 1 februari moeten echter alle G2C aansluitingen zijn uitgerust met een daarvoor geschikte meetinrichting.
Net als bij de inkoop van je energie zijn er consultants die zich hebben gespecialiseerd in meetdiensten en monitoring en je kunnen helpen met deze ingrijpende wijziging en met andere vragen over meetdiensten. EnergySpot is zo’n specialist.